Landstede Groep

Circulaire economie in de kleding

10-02-2019

Bibi Schuurman, leerling van JenaXL uit 5 havo heeft voor haar profielwerkstuk ‘circulaire economie in de kleding’ een kledingruilmiddag georganiseerd op dinsdag 5 februari.

Op deze middag heeft Bibi leerlingen en andere belangstellenden uitgenodigd om kleding te komen ruilen of verkopen. ‘Zo kunnen we een begin maken om die steeds groter wordende afvalberg te reduceren’. Bibi is op het idee gekomen door haar moeder. ‘Mijn moeder wilde beginnen met een kledingbibliotheek, dat is nog niet gebeurd, maar zo kwam ik op het idee. Mijn moeder heeft al een bedrijfsplan geschreven en deze heb ik ook verwerkt in mijn profielwerkstuk’.

Beter voor het milieu Jaarlijks wordt er in Nederland voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding gekocht. Vervolgens wordt er 235 miljoen kilo aan kleding weer weggegooid. In de kledingindustrie wordt enorm veel verspild. Bibi: ‘De meeste vrouwen hebben een kast vol kleding en toch zeggen ze dat ze niks hebben om aan te trekken. Men is snel uitgekeken op kleding. En nadat een kledingstuk een aantal keer gedragen is, wordt het al snel weer vervangen voor een nieuw item. Daarbij is de gemiddelde levensduur van een kledingstuk maar drie jaar. Dit is slecht voor het milieu en draagt ook negatief bij aan de schaarste van grondstoffen, kinderarbeid en de steeds groter wordende afvalberg’.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle