Landstede Groep

Excursie DenHaag

16-11-2021

Het begint een soort gewoonte te worden: excursie naar de Tweede Kamer. Maar het was dit jaar voor het eerst dat we met zo’n grote groep gingen. Alle leerlingen uit de middenbouw gingen mee, en daarbij nog een flinke groep leerlingen uit het examenjaar. Daarom gingen we ook niet meer met de trein, maar gezellig met z’n allen in drie bussen en met de nodige collega’s als begeleider.

Het bezoek aan de Tweede Kamer wordt begeleid door de stichting ProDemos, die rondom het kamerbezoek een mooi leerzaam programma heeft ontwikkeld. Eerst worden een heel aantal feiten en procedures op een rijtje gezet. Dat is mooi afgestemd op het niveau van de groepen en gaat behoorlijk de diepte in. Dan gaan we langs het binnenhof, dat aan alle kanten in de stijgers staat, op naar de nieuwe, tijdelijke vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Omdat we met zoveel leerlingen zijn, zijn we verdeeld over zes groepen die elk op een ander moment binnen zijn. Iedereen ziet dus wat anders en het moment van de ene groep is iets minder spannend dan het moment van een andere groep. Maar het is een dinsdag en dan gebeurd er altijd heel wat in de Tweede Kamer. Zo ook deze dinsdag, 9 november. Minister de Jonge wordt bevraagd op 2G en er wordt gestemd over moties - weer 2G. Er worden procedurele kwesties afgehandeld, waarbij keurig via de voorzitter wordt gedebatteerd, maar soms word er ook pittig op de man gespeeld. En ook niet onbelangrijk, in en rond de Tweede Kamer lopen altijd celebrities langs. Want dat is voor leerlingen toch vaak het meest opmerkelijk: dat politici en journalisten die je normaal alleen op scherm ziet, gewoon, in het echt rondlopen. 
Politiek blijft een taai thema, waar ook veel formaliteiten bij geleerd moeten worden: het recht van initiatief, het verschil tussen een vraag en een interpellatie, en wat is een amendement. Maar met zo’n excursie komt het thema toch meer tot leven. Dat is een mooi uitgangspunt voor de lessenseries van de komende tijd. Bovendien hebben de meeste leerlingen niet alleen op een leuke manier geleerd. Het was ook gewoon heel gezellig om met zoveel medewerkers en leerlingen samen op stap te zijn.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle