Landstede Groep

Fiets4Safe 2020

03-11-2020

In het kader om de verkeersveiligheid in Nederland met 18 miljoen fietsen en 8 miljoen auto’s te maximaliseren werd op dinsdag 3 november door het ZAT Projectenbureau een interactief voorlichtingsactiviteit en voorstelling georganiseerd om het risicovol fietsgedrag van schoolgaande jeugd via praktijksimulaties door acteurs bespreekbaar te maken.

Het gaat hierbij met name om groepen leerlingen uit de onderbouw die met meer dan twee personen naast elkaar blijven rijden. Dit veroorzaakt gevaarlijke verkeerssituaties waarbij met name fietsers veel risico lopen om aangereden te worden. Tevens komt het voor dat voertuigen lange tijd achter fietsers moeten rijden omdat het onmogelijk gemaakt wordt om de jeugd te passeren. Het gevolg hiervan is dat bestuurders zich gaan irriteren en harder gaan rijden.


Handen uitsteken bij links of rechts afslaan wordt alleen bij hogere uitzondering gedaan en overal voorrang nemen en door rood rijden is vanzelfsprekend! Daarnaast zijn de scholieren in het donker nauwelijks zichtbaar door donkere kleding en slechte fietsverlichting en vergeten weleens  om de schooltassen stevig achterop de fiets te binden. Ook is de schoolgaande jeugd bezig met alle omgevingsfactoren uit te schakelen, door intensief gebruik van mobiele telefoons. Natuurlijk werd ook het positieve gedrag van de fietsende scholier benoemd. Scholieren die extra veiligheid eisen ten aanzien van hun fiets of alert en proactief zijn ten aanzien van hun fietsomgeving en verkeersveiligheid worden als voorbeeld gesteld. Durf elkaar bij risicovol gedrag sneller aan te spreken. Dat is cool, stoer en sociaal maatschappelijk helemaal verantwoord.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle