Landstede Groep

JenaX helpt meiden met menstruatieproducten

13-10-2022

In Nederland heeft 1 op de 10 jonge vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Het gevolg kan zijn dat sommige meiden thuis blijven van school of niet mee kunnen doen aan sociale activiteiten binnen en buiten school. Sommige meiden lossen het creatief op door bijvoorbeeld wc-papier als maandverband te gebruiken. Het gebruik van creatieve oplossingen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en vinden wij als school daarom onwenselijk.  

Als jenaplan school vinden we het belangrijk dat we voor elkaar zorgen en dat iedereen mee kan doen aan school en activiteiten. Vanaf november starten we met uitdelen van gratis menstruatieproducten op de toiletten op school. Als school ontvangen we deze producten van het Armoedefonds om jonge vrouwen met een krappe beurs of die de producten zijn vergeten te helpen.  

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.  

Wil jij andere vrouwen in Nederland helpen? Dat kan! Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle