Landstede Groep

Lezing Nobelprijswinnaar Ben Feringa

03-12-2018

Op 13 november zijn Tjardo en ik naar een lezing gegaan van Ben Feringa. Het was een lezing over nanotechnologie. Een nanometer is een miljard keer zo klein als een meter. Ben Feringa maakt samen met zijn team ‘nano motortjes’. Dat zijn bewegende moleculen die veel verschillende soorten functies kunnen hebben. Bijvoorbeeld ‘slimme’ medicijnen. Ze laten dan alleen de antibiotica werken op de plek waar het nodig is waardoor het geen gezond weefsel beschadigt. Dit doen ze door het medicijn te activeren met rood licht op een bepaalde plek waar het nodig is.

Nanotechnologie kan op veel manieren worden ingezet. Ben Feringa gelooft dat er over een tiental jaren auto’s zullen zijn die zichzelf repareren met behulp van nanotechnologie en de zon. De energie van de zon zorgt er dan overdag voor dat de moleculen krasjes van de auto zullen repareren. Hij gelooft ook dat er zonnepanelen zijn die zichzelf zullen schoonmaken.

Toen Ben over dit onderwerp sprak vertelde hij natuurlijk alleen de positieve kant van deze uitvindingen, maar ik denk dat hiermee ook veel kwaad gedaan kan worden. Bijvoorbeeld een ziekte die van mens naar mens overloopt of een wapen die zichzelf blijft repareren. Er zullen altijd mensen zijn die het op een slechte manier zullen gebruiken. Ik vind nu niet dat ze met het ontwikkelen van nanotechnologie moeten stoppen maar ik vind wel dat ze er heel voorzichtig mee moeten zijn.

Toen Ben lesgaf op de universiteit hadden zijn studenten een idee, ze wilden een auto maken die vooruitgaat door middel van zonlicht, zoals op de TU Delft ook gedaan is. Nadat Ben er even over nagedacht had, kwam hij uiteindelijk met het idee om dit te maken maar dan op nanoniveau. Hij zei tegen zijn studenten dat hij een studiereis naar Australië zou betalen voor hen als het hen zou lukken. Het heeft ongeveer 8 jaar geduurd voordat het hen was gelukt om deze auto te maken. Ze hebben dit gedaan met vier nanomotoren in een molecuul.

Toen ik naar deze lezing toeging was ik wel een beetje bang dat ik het helemaal niet zou begrijpen maar het werd heel simpel uitgelegd. Ik had bij sommige stukjes wel dat ik het even niet volgde maar dat waren ook maar enkele kleine stukjes. Ik heb veel geleerd van deze lezing en het heeft ervoor gezorgd dat ik nog meer geïnteresseerd ben in scheikunde dan dat ik eerst was.

Jirne Snijders (5vwo)

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle