Landstede Groep

Model European Parliament 2021

30-05-2021

“Dank u mevrouw de voorzitter. Graag wil ik een punt maken over  OC 11. Deze clausule luidt … (etc.) …” Model European Parliament (MEP) is een drie dagen durend rollenspel waarin leerlingen kennismaken met de democratische tradities van het Europees Parlement. En dat gaat er soms heel formeel aan toe. Maar om na bijna een jaar waarin steeds minder kon, met leerlingen van zoveel verschillende scholen bij elkaar te komen, is ook gewoon heel leuk.

Er konden minder leerlingen meedoen, er was gedoe met zelf-testen en een belangrijk deel van het MEP was nog steeds online: zo kwam de commissaris van de koning dit jaar via MS Teams bij de leerlingen, waar hij ons andere jaren ontving op het provincie huis. En ook de gedachten wisseling met staten leden ging online. Maar toch, het was echt feestelijk dat er ook weer veel wel in real life kon.

Net als bij het echte Europees Parlement, gaat het bij het MEP om oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen waarmee de EU en haar burgers te maken hebben. Op het moment dat OC11 aan de orde was, werd gedebatteerd over de moeizame samenwerking binnen de NAVO en de wenselijkheid de EU te voorzien van een eigen defensie macht. Een pittig onderwerp, maar een werkgroep van leerlingen van drie andere Overijsselse scholen heeft in twee dagen van overleg een aantal stevig onderbouwde voorstellen op papier gezet. Die zijn nu onderwerp van debat.

Onze eigen leerlingen hebben met collega’s van het CCC en het Celeanum gewerkt aan een plan rondom klimaatverandering en ontwikkelingssamenwerking. Dat komt later op de dag aan de orde. Dan zijn er ook discussies over plannen om Europese consumenten beter te beschermen tegen de macht van Amerikaanse en Chinese techmonopolisten en over de mogelijke positieve en negatieve effecten het uitwisselen van studenten tussen Europese universiteiten en hoge scholen. 

MEP is, behalve een leuke kennismaking met collega-leerlingen van andere scholen en leerzame debatten over pitte onderwerpen, ook een soort wedstrijd. Na de bijeenkomst van 29 mei mag dus in ieder geval één JenaXL-leerling door naar de landelijke MEP bijeenkomst die (als alles door kan gaan zoals gepland) eind September plaats zal vinden in het gebouw van de Tweede Kamer.

Klik HIER voor meer foto's.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle