Landstede Groep

Model European Parliament 2022

10-04-2022

Na anderhalf jaar van beperkingen kon begin April weer een conferentie van het Model European Parliament Overijssel doorgaan in de grote zaal van het Provincie Huis. Zoals ook hun professionele collega’s die in Brussel vergaderen dat doen, bespraken de verzamelde scholieren serieuze maatschappelijke problemen van de Europese Unie. Het ging over migratiestromen en het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen binnen de Europese Unie, over de kansen en bedreigingen verbonden aan AI-systemen, gender gelijkheid, het CO2-probleem en de toenemende mobiliteit, verduurzaming van de landbouw en groeiende inkomensonzekerheid van miljoenen EU-burgers.

Binnen verschillende commissies hebben leerlingen van verschillende scholen twee dagen lang over één van deze onderwerpen gedebatteerd en een plan van aanpak ontwikkeld. Op de afsluitende zaterdag worden die plannen vervolgens tijdens een algemene vergadering bediscussieerd.

Het is een rollenspel dat gepaard gaat met de nodige formaliteiten: er is sprake van ingediende amendementen, van clausules en tekstwijzingen, van onthoudingen bij stemmingen en natuurlijk wordt er bij dit alles steeds gesproken via de voorzitter. Aanvankelijk zorgt dat rollenspel vooral voor verwarring en aarzeling, maar wanneer iedereen duidelijk heeft hoe de rol van Europarlementariër gespeeld moet worden, wordt het debat steeds inhoudelijker.

Behalve een mooie oefening in debatvaardigheden is het Model European Parliament daarmee ook een serieuze kennismaking met de praktijk van wetgeving en democratisch bestuur. De setting in het Provincie Huis waar de Commissaris van de Koning en één van Overijssels statenleden donderdag een welkomstwoord spraken en ruim de tijd namen voor het beantwoorden van vragen, helpt daarbij duidelijk ook.

 

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle