Landstede Groep

NXTgen wint City Shaper

29-11-2019

Team NXTgen, het First Lego League (FLL) team van de JenaXL heeft op vrijdag 29 november de regiofinale gewonnen.

De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. Dit jaar is het thema City Shaper. De leerlingen werken in een team om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen. De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot

Team NXTgen heeft een volledig autonome robot ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd. Daarbij maken ze gebruik van het Lego Mindstorms systeem. Met deze robot hebben ze tijdens de regiofinale drie wedstrijden van twee en een halve minuut gespeeld op een opdrachtenparcours. Ze behaalden daarbij een score van 200 punten.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Het team voerde binnen het thema City Shaper een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteerde de uitkomst aan een jury. De projectgroep heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid verkeersborden. Om de veiligheid op de wegen te vergroten bedachten de leerlingen een systeem waarbij een geprogrammeerde Arduino vanuit lantaarnpalen een unieke code verstuurt naar een mobiele telefoon in de auto. Op het scherm van de telefoon is dan het verkeersbord te zien.

Naast deze presentatie moest het team ook een samenwerkingsopdracht doen en een technische presentatie over de robot houden. Het team wist in totaal voldoende punten te halen voor de eerste plaats. Op 25 januari gaan ze naar de Beneluxfinale in Breda, waar ruim 50 teams strijden om de Champions Award.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle