Landstede Groep

Tsjechiëweek 2022

08-09-2022

We mochten weer! Na een paar jaren waarin we noodzakelijkerwijs de buitenlandreizen aan ons voorbij moesten laten gaan was het weer zover. Ruim tweehonderd leerlingen en vijftien docenten hadden de hele zomervakantie de tijd gehad om zich voor te bereiden op de invasie van JenaXL in Tsjechië. Een vrolijk chaotisch tafereel vlak voor het vertrek op dinsdagmorgen was een opmaat voor een geweldige “werk”-week. Middenbouw en examenklassen door elkaar. Nieuwe en bekende gezichten, nieuwe stamgroepen, en zowel gespannen leerlingen maar vooral ook gespannen ouders bij het vertrek, maar hoera, we hebben iedereen die mee ging in de juiste bus gekregen. Zwaaizwaai, tot zaterdag!
En een invasie was het. Via Duitsland en twee kilometer Polen kwamen we enigszins vertraagd rond een uur of tien aan. Twee hotels, op loopafstand van elkaar, en zelfs het inchecken liep soepeltjes. Woensdag vroeg op, stevig ontbijten en van start! Een sfeerbeeld van twee dagen:
Een rodel-baan, waarbij leerlingen en docenten eerst wat voorzichtig, maar steeds met meer snelheid tussen de hoge sparren de kuipbochten de baas werden. Winter-olympics here we come. Leren klimmen, en je medeleerling daarbij zekeren, vertrouw op elkaar en overwin je hoogtevrees! Raften op een redelijk diepe, maar niet zo heel woeste rivier, insmeren was niet overbodig, volle zon! En waar de meeste leerlingen hoopten droog te blijven, was dit vooral ijdele hoop. Met geurende springbalsemien langs de oever en (als je goed keek) rondvliegende ijsvogels was de rivier twee dagen lang bezet door de JenaXL-leerlingen (en hier en daar een vlot met docenten).

Mountainbiken (of steppen) op een echte mountain, da’s beduidend anders dan hier en daar een nederlands heuveltje. Steile stukken omhoog en omlaag, stuurmanskunst op de balken-brug, rokend rubber op de steile weg terug van de watervallen naar het dorp. Genoeg reden om ’s avonds redelijk moe weer terug in het hotel te zijn. Helaas gooide een collectieve voedselvergifitiging op de laatste ochtend een beetje roet in het eten. Maar dat mocht in de meeste gevallen de pret niet drukken. Praag stond op de agenda, en dat laten we ons niet zomaar door de neus boren. Een dag is eigenlijk te kort: maar ook hier nam JenaXL al snel een groot gedeelte van de prachtige stad over. De “iedereenkomsten” op het plein en in (op?) de burcht waren een extra toeristische attractie die Praag er deze dag gratis bij kreeg. 
Een heerlijke week. Helaas wel een paar stevige blessures, nog even los van de buiken die wat hersteltijd nodig hadden. Hopelijk herstellen jullie snel! We, leerlingen en docenten, gaan met een heel aantal goede herinneringen het nieuwe schooljaar in!

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle