Landstede Groep

Xperience in coronatijd

18-06-2021

De naam Xperience zegt het al: ervaringen opdoen. De lessen Xperience in de onderbouw zijn praktisch en ontdekkend en passen heel goed bij de zeven Jenaplanessenties. De leerlingen leren samenwerken, creëren, presenteren, ondernemen, plannen, verantwoordelijkheid nemen en reflecteren.

Vanuit het docentenperspectief is dat echt mooi om te zien. Helaas was het samenwerken dit schooljaar, tijdens de coronapandemie, lastig. Het werken in groepjes zat er een tijdje niet in en dat is heel jammer. Leerlingen in de onderbouw leren van en met elkaar, onder andere door de diversiteit in de stamgroep. In de wintermaanden, tijdens de lockdown, moesten alle lessen zelfs online. Voor de reguliere vakken is dat al lastig, laat staan voor zo’n praktisch, coöperatief vak als Xperience. We hebben er het beste van gemaakt, de leerlingen hebben goed hun best gedaan om er zoveel mogelijk van te maken. Gelukkig werden de technieken steeds geavanceerder en kwamen er steeds meer functies beschikbaar. Maar er gaat natuurlijk niks boven fysiek les. Een docent ziet het liefst de leerlingen fanatiek problemen oplossen, nieuwe zaken onderzoeken en mooie presentaties geven. Zelfs de typische vragen als “mag ik even naar het beeldende vorming lokaal?” of “mogen we naar de AH om een doos te halen?” werden gemist.

Toen we weer op school les konden volgen, moest nog wel de anderhalve meter gewaarborgd blijven. Dus zat samenwerken in fysieke groepjes er nog niet in. Ook de diversiteit van de stamgroepen werd gemist. Maar wat een verademing om niet meer achter het scherm te hoeven zitten! Door lessen in het klaslokaal te mogen geven, kom je erachter waar het om draait: het échte contact. We hopen dat het volgende schooljaar weer een echt Xperience-jaar mag worden, vol nieuwe ervaringen in de stamgroep.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle