Landstede Groep

Laptop

In het kader van modern en eigentijds onderwijs wordt op JenaXL de lesstof ten dele digitaal aangeboden. Dit brengt met zich mee dat de leerlingen bij de start van het schooljaar een laptop nodig hebben.

Veel gestelde vragen over ons laptopondersteunend onderwijs zijn:

 • Waarom gaat JenaXL voor laptopondersteund onderwijs?
 • Hoe gaat de laptop ingezet worden?
 • Aan welke (systeem)eisen moet mijn laptop voldoen?
 • Waar moet op gelet worden als de laptop aangeschaft wordt?
 • Waarom zijn ouders/leerlingen eigenaar van de laptop?
 • Kan ik gebruikmaken van een iPad/tablet?
 • Kan ik gebruikmaken van een MacBook?
 • Kan ik gebruikmaken van een Chromebook?
 • Hoe kom ik legaal en goedkoop aan software?
 • Gratis Office 365
 • Is er een nettiquette?

Waarom gaat JenaXL voor laptopondersteund onderwijs?
De laptop is een hulpmiddel om te komen tot aantrekkelijker onderwijs, rijkere leeromgeving en meer mogelijkheden voor onderwijs op maat en zelfstandig leren. Hiervoor wordt onder andere gebruikt gemaakt van Magister ELO.

Hoe gaat de laptop ingezet worden?
JenaXL gaat voor een mix van boeken en digitaal materiaal. Met behulp van de elektronische leeromgeving (ELO) wordt met leerlingen gecommuniceerd, zijn planners, uitwerkingen en lesmateriaal te vinden. Ook hebben leerlingen toegang tot Methode Online. Hiermee hebben we meer tools bij het begeleiden van en geven van feedback aan leerlingen. Leerlingen hebben meer en meer de beschikking over digitale diagnostische toetsen met directe feedback. Het streven is dat bij 30% van de lestijd de laptop ingezet wordt.

In lessen en Stamgroepmomenten wordt ook aandacht besteed aan ICT-vaardigheden en mediawijsheid.

Aan welke (systeem)eisen moet mijn laptop voldoen?
Op JenaXL wordt onder andere gewerkt met Methode Online van Noordhoff. De (minimale) systeemeisen hiervoor zijn:

Besturingssysteem Browsers
Windows 7; Internet Explorer 11 of Chrome 39+
 
Windows 8.1; Internet Explorer 11 of Chrome 39+

Windows 10; Internet Explorer 11, Chrome 39+ of Edge
 
MAC OS 10.11; Chrome 39+ of Safari 8

NB: u dient bij google Chrome toe te staan dat lokaal gegevens worden ingesteld (aanbevolen) en Indirecte cookies en sitegegevens mogen NIET worden geblokkeerd; Bij Internet explorer dient de beveiliging op “normaal-hoog” en privacy “normaal-hoog”.

Verdere aanbevelingen vanuit de uitgever om goed te kunnen werken:

Flash plugin: geïnstalleerd en up-to-date
Java plugin: geïnstalleerd en up-to-date
Cookies: worden geaccepteerd
Popups van Noordhoff Uitgevers: worden geaccepteerd.
Overige eisen: de schermresolutie bedraagt 1024 bij 768 of hoger, de laptop beschikt over wireless LAN. De laptop hoeft niet te beschikken over een CD-rom / DVD-speler.

Waar moet op gelet worden als de laptop aangeschaft wordt?
De laptop moet voldoen aan de systeemeisen, robuust zijn (aluminium of metalen behuizing), lange accutijd en goed in de schooltas passen. Het Thomas a Kempis adviseert een 13 inch beeldscherm. Kijk bij de aanschaf goed naar de garantievoorwaarden en bij het (eventueel) afsluiten van een laptopverzekering wat er gedekt wordt: is er buitenshuisdekking, wat is het eigen risico, hoe lang ben ik mijn laptop kwijt bij schade of diefstal, etc. Tip: check wat er al in de inboedelverzekering zit. School is niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadiging.

Houd er rekening mee dat als de laptop ooit crasht dat er een herstelpartitie op of CD-roms/DVD's bij de laptop geleverd zijn om de laptop te herstellen.

Tip: Gebruik de zoektermen 'school laptop' bij het Googlen om je te oriënteren bij de aanschaf van een laptop.

Waarom zijn ouders/leerlingen eigenaar van de laptop?

 • Leerlingen gaan zuiniger om met de laptop;
 • Meerwaarde door gebruik van ICT op school en thuis;
 • Laptop is niet alleen voor schoolgebruik;
 • Laptop is dagelijks gereedschap;
 • Voorbereiding op het vervolgonderwijs.

Kan ik gebruikmaken van een iPad/tablet?
Nee, het is (nog) niet mogelijk om gebruik te maken van een iPad/tablet. De systeemeisen van Methode Online zijn niet geschikt voor een iPad/tablet. Daarnaast gebruiken veel (onderwijs)sites flash. Een MacBook Air en Pro kunnen wel worden gebruikt. Tablets die draaien op Windows 8 zijn wel geschikt.

Kan ik gebruikmaken van een MacBook?
Ja, een Macbook Air en Pro kunnen gebruikt worden. Kijk hier? om te kijken welke Mac het best bij jou past.

Voor leerlingen met dyslexie biedt JenaXL de mogelijkheid om gebruik te maken van de tekst-naar-spraak software Sprint Plus. Deze software wordt, indien gewenst, op de laptop van de leerling geïnstalleerd. Deze software draait echter niet op een Macbook, maar alleen op een Windows-laptop. Indien uw zoon/dochter dyslexie heeft en u overweegt voor hem/haar een Macbook aan te schaffen, adviseren wij u contact op te nemen met de school. 

Kan ik gebruikmaken van een Chromebook?
Nee, een Chromebook kan niet gebruikt worden. Chrome OS ondersteunt een aantal onderwijstoepassingen niet. Verder is het niet mogelijk op software te installeren.

Hoe kom ik legaal en goedkoop aan software?
Leerlingen kunnen met hun schoolmail een account aanmaken bij SLIM.nl. Veel software is voor niet commercieel gebruik gratis te downloaden. Dit gelt onder andere voor virusscanners, bijvoorbeeld AVAST Free Antivirus. Aangezien we gebruikmaken van een ELO hebben leerlingen in principe naast, een browser, een 'office'-pakket, beveiligingssoftware en een aantal plug ins geen andere software nodig.

Gratis Office 365

Alle nieuwe leerlingen krijgen aan de start van het nieuwe schooljaar een Office-365-account. Hiermee kan op vijf systemen Office 365 geïnstalleerd worden.  Office 365 bevat ook Onedrive; hiermee kunnen bestanden (als back-up) in de cloud opgeslagen worden.

Is er een nettiquette?
Ja, er is een nettiquette. Hieraan staat omschreven hoe er om gegaan moet worden met de laptop (tijdens transport, in de les en buiten de les). Klik hier voor de nettiquette.

 

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 8560
Ons e-mailadres: info@jenaxl.nl

Ons bezoekadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle

Postadres:
JenaXL
Gelijkheid 3
8014 XC Zwolle